Banking digital pentru antreprenori

Tehnologie 28 mart. 2021

După câțiva ani de muncă pe cont propriu ca freelancer (începând din 2015, când am renunțat la slujba mea de Head of P&G Digital în MediaCom), în 2019 am început o companie (nouă) finanțată printr-un program de startup al UE (am primit o finanțare de aproximativ 36k EUR, bani pe care i-am folosit să cumpăr niște echipamente și să plătesc salariile unei mici echipe de web development) pentru aproape un an.

Aceasta este a doua companie pe care am început-o până acum (de fapt a treia, deoarece ar trebui să iau în considerare și compania deschisă în Estonia ca e-rezident). Am avut o companie în urmă cu câțiva ani (2003-2008), dar am închis-o în timpul crizei economice globale 2007-2009 când m-am angajat. Compania furniza servicii de consultanță IT dar după după finalizarea MBA-ului am decis să mă concentrez mai mult pe tehnologie și marketing digital.

Ideea din spatele ambelor companii a fost să trec de la a munci pentru un angajator la a munci în principal pentru mine și astfel să obțin tipul de libertate pe care mi-l doream să pot călători prin lume. În timp ce munca pentru mine nu s-a împlinit (încă lucrez pentru clienți externi și pentru a plăti salariile echipei mele), partea de libertate este aproape acolo, deoarece pot lucra de aproape oriunde din lume, dacă aș alege acest lucru.

Flexibilitatea locației de unde pot să lucrez provine din faptul că mă concentrez pe tehnologiile digitale (ceea ce se numește marketing technology, practic tehnologiile de care companiile au nevoie și pe care le utilizează pentru a comunica cu și pentru a-și gestiona clienții) și potențialii clienți care au nevoie de serviciile mele pot fi localizați oriunde în lume.

Conducerea unei afaceri digitale

Sunt ceea ce îmi place să numesc un antreprenor digital, adică un proprietar de afacere care folosește tehnologia pentru a-și gestiona afacerea, precum și pentru a promova și vinde produse sau servicii potențialilor săi clienți. Cred că a fi digital în zilele noastre este o cerință esențială pentru toate tipurile și dimensiunile de afaceri, în special în contextul pandemiei în care ne aflăm acum.

Una dintre nevoile de bază ale oricărei afaceri (precum și a frelancer-ilor) este serviciul financiar oferit de o bancă. Pentru a putea face afaceri (încasarea unei facturi de la un client sau plata unui furnizor) aveți nevoie de un cont bancar. Deoarece lumea în general (state, legi, sisteme financiare, etc.) este destul de lentă în a ține pasul cu tehnologia, serviciile bancare (care sunt foarte reglementate) sunt vechi și rigide chiar și în țările bogate și dezvoltate precum Statele Unite.

Când am avut nevoie de un cont bancar pentru compania mea din România (în scopul înființării și pentru a fi operațional la nivel local) am mers să deschid un cont bancar la o bancă locală, întrucât nu aveam nicio altă opțiune. După finalizarea încorporării, am reușit să explorez opțiuni alternative bancare digitale.

Când aveam nevoie de același lucru pentru compania mea din Estonia, principala opțiune era să deschid un cont la o bancă locală din Estonia (ar fi trebuit să merg acolo personal pentru verificarea identității), cum ar fi LHV. Din fericire, a doua (și cea mai bună) opțiune pe care am avut-o pentru compania estonă (deoarece programul de e-rezidență vizează în principal freelanceri și digital nomads) a fost să îmi deschid contul principal la o bancă digitală, locală sau internațională.

Servicii bancare digitale

În timp ce in Estonia erau disponibile mai multe bănci digitale pentru e-rezidenți (Holvi a fost unul dintre cei care mi-a atras atenția pentru opțiunile sale de integrare bancară, facturare și contabilitate), în cele din urmă am ales Wise (link de afiliere care îmi plătește un mic comision dacă deschideți un cont internațional Wise), cunoscut anterior ca TransferWise (s-au schimbat recent).

Unul dintre motivele pentru care am ales un cont internațional Wise pentru afacerea mea a fost pentru că mi-am deschis compania estonă cu ajutorul unui serviciu digital - Xolo.io (link de afiliat - vei primi un bonus de pornire de 100 EUR dacă îți deschizi și gestionezi o companie cu Xolo Leap sau pur și simplu îți facturezi clienții prin Xolo Go) și aveam deja servicii de facturare și administrare a companiei, toate gestionate digital și la distanță prin ID-ul meu de e-rezident.

Partea frumoasă a integrării dintre Xolo și Wise este că cele două platforme sunt interconectate prin API și, prin urmare, am actualizări bancare automate în Xolo ori de câte ori primesc bani sau plătesc din contul companiei. Xolo s-a integrat recent și cu Stripe, deci dacă ai nevoie de un procesor de plăți pentru afacerea ta digitală, această combinație bifează toate opțiunile.

Al doilea motiv pentru care am ales să lucrez cu Wise a fost pentru că îl foloseam deja pentru compania mea din România (unde aveam nevoie să facturez clienții internaționali sau să plătesc servicii și bunuri digitale internaționale și doream să evit cursurile de schimb ridicate practicate de băncile locale) .

Al treilea motiv pentru care am ales Wise ca serviciu bancar digital a fost pentru că este o companie estonă și am vrut să folosesc servicii originare din această țară pentru a-i promova programul de e-rezidență și ecosistemul său dedicat startup-urilor.

Wise îmi oferă cel mai bun cont bancar de business, deoarece acoperă în mod digital și gestionabil de la distanță toate nevoile mele zilnice pentru două companii diferite înființate în două țări diferite din Europa.

Ce este Wise?

Wise, fost TransferWise, este acum o companie globală de tehnologie care construiește cel mai bun mod de a muta bani în întreaga lume și pot mărturisi acest lucru pe baza experienței mele de lucru cu ei. Dacă ai nevoie să îți deschidzi un cont bancar internațional, atunci Wise este probabil cea mai bună alegere.

La începutul anului 2021, eu și partenera mea am cumpărat un apartament și am economisit sute de euro transferând lei din contul bancar local în contul meu Wise. Am schimbat banii acolo în euro (deoarece vânzătorul a vrut să fie plătit în euro) și apoi am făcut plățile din contul Wise, (cel mai ieftin mod de a transfera bani, deoarece am beneficiat atât de cursuri de schimb mult mai bune, cât și de comisioane de transfer mai mici).

Wise este în medie de 8 ori mai ieftin decât băncile tradiționale atunci când trimiți, cheltui sau retragi bani de oriunde din lume (acest lucru depinde de fiecare țară, verifică site-ul Wise pentru acoperirea produselor lor și cum ți se aplică atunci când vrei transferi bani pe plan internațional).

Contul internațional Wise poate gestiona peste 50 de valute diferite, banii se transferă instantaneu (30% transferuri sunt instantanee și peste 50% transferuri sunt finalizate în aceeași zi), îți oferă transferuri de bani foarte ieftine, un card cu care poți să cumperi în orice monedă, detalii bancare (conturi locale IBAN) pentru a fi plătit în 30 de țări diferite, debit direct în mai multe valute și multe alte facilități.

Wise Business este contul de business pentru compania ta atât locală, dar mai ales internațională. Este singurul cont de afaceri de care ai nevoie pentru a te dezvolta și a opera la nivel internațional - fără taxe mari, administrare groaie sau dureri de cap precum cele generate de băncile locale. Ca bancă digitală, Wise este o opțiune sigură, deoarece este reglementată la fel ca orice bancă de către autoritățile financiare din orice țară în care își desfășoară activitatea.

Wise este perfect pentru oricine trăiește o viață internațională (expați, profesioniști independenți, studenți internaționali, companii sau nomazi digitali). Oricine are nevoie să trimită, să primească sau să cheltuie bani la nivel internațional va avea multiple beneficii din utilizarea contului Wise și a cardului de debit atașat acestuia.

Alternative bancare digitale

Folosesc și Revolut pentru a-mi gestiona finanțele personale (pentru a transfera ușor bani către prieteni și familie și pentru a face investiții minore) și am evaluat și pachetul lor de afaceri (Revolut Business). Deocamdată, însă, conturile internaționale de la Wise au fost suficiente pentru nevoile mele personale și de business (întrucât principalele nevoi erau să mut bani dintr-o parte în alta, să schimb în diferite valute sau să fac plăți internaționale).

Am menționat mai sus Holvi și, chiar dacă sunt mai mici și nu sunt atât de cunoscuți la nivel internațional, cred că sunt o alternativă foarte bună pentru antreprenorii care au o afacere online mică (standard sau de comerț electronic) sau pentru freelancerii care lucrează ca nomazi digitali sau contractori individuali.

Alte opțiuni bancare digitale mai consolidate includ N26 (o bancă digitală complet licențiată, care oferă conturi gratuite de vânzare personale și pentru afaceri fără taxe ascunse, asigurate până la 100.000 EUR), Monese (care se adresează noilor rezidenți din Marea Britanie sau cetățenilor din Spațiul Economic European, oferind un cont curent gratuit, fără verificări de credit și fără dovezi de adresă necesare) sau Curve (care nu e o bancă, ci mai degrabă o aplicație digitală care îți permite să îți gestionezi toate cardurile și conturile bancare într-un singur loc, oferindu-ți în același timp avantaje suplimentare cum ar fi rate de schimb mai bune și posibilitatea de a schimba din ce cont bancar ai efectuat o plată dacă te răzgândești ulterior).

Dacă vrei să îți deschizi o afacere în Estonia pe baza programului lor de e-rezidență (pe care ți-l recomand cu tărie dacă vrei să îți poți gestiona afacerea într-un mod complet digital de oriunde din lume), poți explora și YourCompanyInEstonia pentru încorporare și servicii de management al afacerii, deoarece îți oferă mai multe alternative bancare, cum ar fi Payoneer, Paypal sau alte opțiuni similare.

Acum e momentul să devii un antreprenor digital

Viitorul muncii la distanță (remote work) și al antreprenorilor digitali (nomazi sau nu) este deja aici. Pieter Levels (creatorul NomadList și RemoteOK) prezice că vor exista 1 miliard de nomazi digitali până în 2035. Majoritatea acestora va lucra la propriile lor proiecte ca freelanceri sau creatori independenți.

Antreprenoriatul digital necesită tehnologii digitale, precum și produse și servicii digitale pentru a permite acestei forțe de muncă masive să poată crea și livra, menținându-și în același timp stilul de viață axat pe libertatea de mișcare și alegere personală și profesională.

Sunt un puternic promotor al libertății personale (și al software-ului open source) și dacă acest lucru este ceva ce crezi că ți s-ar potrivi și vrei să pornești o afacere digitală care să îți permită să atingi independența personală și financiară, scrie-mi și poate te pot ajuta cu informații, resurse utile sau recomandări de tehnologie digitală.

Tag-uri