Am mutat blog-ul de pe WordPress pe Ghost CMS

Tehnologie 8 apr. 2018

Prima data cand am folosit un CMS (content management system) a fost prin 2003 sau 2004 cand am construit primul website folosind Joomla. De atunci am tot folosit si explorat tehnologii web ajungand la WordPress ca tehnologie preferata pentru a crea site-uri web. Astazi, pentru prima data, am schimbat WordPress cu o alta tehnologie in cadrul unui proiect ce e ceva mai mult decat un test (desi, la cat continut e pe blog, tot test poate fi considerat).

Cand am refacut prin 2008 site-ul realitatea.net am folosit WordPress (modificat insa destul de mult, atat in front end cat si in backend). La Burda, majoritatea site-urilor erau deja pe WordPress iar cele cu CMS-uri vechi le-am migrat pe cat posibil pe WordPress (de ex. am migrat un Drupal 7 beta la WordPress si chiar un Joomla vechi).

Lucrand ulterior cu diversi clienti, am realizat ca de foarte multe ori acestia sunt captivi intr-o tehnologie construita custom si pe care nu o mai pot actualiza din varii motive, cum ar fi lipsa resurselor (programatori) sau plecarea celor care au construit-o initial si dificultatea in a gasi resurse interne sau parteneri cu care sa o readuca la zi.

Din pacate nici companiile de software nu pare ca pot iesi prea mult din mentalitatea de a dezvolta solutii custom pentru site-uri sau aplicatii web desi de cele mai multe ori acestea nu se justifica deoarece exista solutii deja construite (open source) ce ar putea raspunde nevoilor celor mai multi clienti (mai ales cand vorbim despre clienti mici cu bugete limitate si care au nevoie sa se promoveze mai degraba mai devreme decat dupa 3-6 luni de proiect).

Aceste solutii despre care vorbesc sunt CMS-urile (ca e WordPress, ca e Drupal, ca e Joomla sau altceva) ce pot constitui un punct de plecare de baza pentru a construi un site web si peste care se pot dezvolta elemente custom care sa raspunda nevoilor mai specifice ale anumitor clienti. De exemplu, Burda Germania a construit un CMS pentru publisheri (Thunder) plecand de la Drupal.

Inca nu am gasit un CMS atat de flexibil si atat de prietenos cu utilizatorii non technici cum este WordPress. Pentru ca il consider insa un pic inghetat in trecut (din punct de vedere al tehnologiilor web folosite) imi doresc sa gasesc o alternativa mai moderna (si mai rapida din punct de vedere al performantei). Pentru inceput, Ghost CMS mi se pare un punct de plecare bun, insa mai are nevoie de multe pentru a ajunge la flexibilitatea si prietenia WordPress.

De aceea am decis sa testez Ghost CMS pentru a vedea daca este, intr-adevar, un bun punct de plecare pentru a construi peste el o solutie suficient de flexibila cat sa poata fi adoptata e catre publisherii digitali dar si pentru a construi site-uri web de la simple la complexe pentru antreprenori sau companii mici si mijlocii.

Cine stie, poate voi reusi in viitorul apropiat sa construiesc eu un CMS care sa fie mai bun decat WordPress si poate chiar sa devina mai popular decat acesta. :)

Tag-uri